Corona: eind dit jaar beslissing over carnaval 2021

Het is te vroeg om nu al definitief te besluiten om carnaval 2021 (deels) af te blazen. Dit is in het kort de reactie van ’n Lesten Stuuver met betrekking tot de coronacrisis . We krijgen veel vragen van leden die willen weten of we al een beslissing hebben genomen over carnavalsseizoen 2021. Vandaar deze reactie. Wel of geen hoogheden in 2021? Wel of geen activiteiten, zoals een optocht? Het is nog veel te vroeg om daarover iets zinnigs te zeggen.

Voorbereidingen begonnen

Vooralsnog zijn alle voorbereidingen begonnen. Het nieuwe koppel staat al te popelen, maar beseft ook dat carnaval 2021 anders kan gaan verlopen dan dat we gewend zijn.

We zijn nu grofweg 3 maanden verder nadat de ‘intelligente’ lockdown werd ingevoerd. Maatregelen worden nu versoepeld en mensen die willen kunnen op vakantie. Niemand kan voorspellen hoe de situatie eind dit jaar is. ’n Lesten Stuuver werkt daarom op de achtergrond rustig  door aan het programma 2021.

Beleid overheid is leidend

Er zijn verschillende scenario’s te bedenken. De meest ideale: alles kan en mag weer. Een ander scenario: activiteiten kunnen doorgaan maar dan in aangepaste vorm of activiteiten moeten afgelast worden. Het meest zwarte scenario is dat carnaval afgelast wordt, omdat de overheidsregels dat niet toelaten. Laten we helder zijn: we respecteren uiteraard altijd het overheidsbeleid omtrent corona.

Raadpleging leden en nieuwe hoogheden

Eind dit jaar zullen we, in samenspraak met de nieuwe hoogheden en (commissie)leden, beslissen wat we gaan doen. We kijken niet naar wat niet mogelijk is, maar focussen ons op wat wél kan. We organiseren zoveel meer dan alleen feestavonden. Denk aan de carnavalsviering in de kerk, kindercarnaval met de jeugdhoogheden, bezoek ouderen, de carnavalsoptocht, gala’s, et cetera. Carnavalisten zijn creatieve mensen die ook, binnen de dan geldende regels, iets kunnen organiseren voor jong en oud.

Kortom: we wachten nog zo’n 4 à 5 maanden en komen dan met een beslissing op basis van de coronaregels die dan gelden. Blijf rustig én gezond.

Martijn ter Horst

President ’n Lesten Stuuver