Corona: Geen prins met carnaval 2021

Snik, snik. Helaas… Carnaval 2021 zal anders verlopen vanwege corona, maar wij doen er alles aan om, conform de coronaregels, toch nog enigszins carnaval te vieren in ‘t Görtnkeurndoarp 💪💪💪
Hieronder een gezamenlijk persbericht namens alle verenigingen in Gemeente Dinkelland.
 

Carnavalsverenigingen op zoek naar alternatieven

De Dinkellandse carnavalsverenigingen zijn samen met de gemeente Dinkelland tot het besluit gekomen dat de carnavalsviering er anders uit komt te zien dit jaar. Er komen in het carnavalsseizoen 2021 geen hoogheden, geen grote optochten en geen grote feestavonden. Er wordt gezamenlijk gekeken naar welke alternatieven er zijn.
 
“De huidige richtlijnen hebben ook ons uiteraard aan het denken gezet”, geeft vertegenwoordiger van de Dinkellandse verenigingen Silvia Morshuis aan. In een gezamenlijk overleg tussen de verenigingen en de gemeente is het besluit genomen het carnavalsseizoen aan te passen. “In de gemeente Dinkelland kennen we een uitbundig carnavalsseizoen en hebben we veel actieve verenigingen. Carnaval kenmerkt zich door de vele mensen dicht op elkaar en dat is op dit moment niet verantwoord”, geeft burgemeester John Joosten aan.
“We gaan voor een aangepast seizoen dit jaar. We weten dat dit besluit voor velen een teleurstelling is, maar als verenigingen vinden wij dat de gezondheid van iedereen ten allen tijde voorop hoort te staan. Uiteraard zullen wij niet stilzitten en we hopen dat er, rekening houdend met de op dat moment geldende actuele richtlijnen, mogelijkheden zijn om activiteiten te organiseren. Dit gaan wij in nauw overleg en in samenwerking met de gemeente Dinkelland doen,” licht Silvia Morshuis toe. “Deze instelling van de verenigingen juichen we toe. Door de huidige richtlijnen zijn er bepaalde dingen niet mogelijk, maar er kan ook zeker veel wel. We werken graag mee aan de alternatieven die worden bedacht door de verenigingen. We blijven met elkaar in gesprek”, vertelt burgemeester John Joosten. Via de sociale media kanalen van de verenigingen kunt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rondom carnaval 2021.

Algemene ledenvergadering: nieuwe datum en locatie

De algemene ledenvergadering voor leden van ‘n Lesten Stuuver wordt niet gehouden op maandag 14 september. De vergadering is verplaatst naar maandag 28 september, aanvang 20.00 uur.

Niet bij ‘t Peuleke, maar in de kelder bij Jimmy’s

De locatie van de algemene vergadering is ook aangepast, zodat we beter de coronamaatregelen kunnen naleven. De vergadering wordt gehouden in de kelder van eetcafé Jimmy.

Hieronder de agenda.

Corona: eind dit jaar beslissing over carnaval 2021

Het is te vroeg om nu al definitief te besluiten om carnaval 2021 (deels) af te blazen. Dit is in het kort de reactie van ’n Lesten Stuuver met betrekking tot de coronacrisis . We krijgen veel vragen van leden die willen weten of we al een beslissing hebben genomen over carnavalsseizoen 2021. Vandaar deze reactie. Wel of geen hoogheden in 2021? Wel of geen activiteiten, zoals een optocht? Het is nog veel te vroeg om daarover iets zinnigs te zeggen.

Voorbereidingen begonnen

Vooralsnog zijn alle voorbereidingen begonnen. Het nieuwe koppel staat al te popelen, maar beseft ook dat carnaval 2021 anders kan gaan verlopen dan dat we gewend zijn.

We zijn nu grofweg 3 maanden verder nadat de ‘intelligente’ lockdown werd ingevoerd. Maatregelen worden nu versoepeld en mensen die willen kunnen op vakantie. Niemand kan voorspellen hoe de situatie eind dit jaar is. ’n Lesten Stuuver werkt daarom op de achtergrond rustig  door aan het programma 2021.

Beleid overheid is leidend

Er zijn verschillende scenario’s te bedenken. De meest ideale: alles kan en mag weer. Een ander scenario: activiteiten kunnen doorgaan maar dan in aangepaste vorm of activiteiten moeten afgelast worden. Het meest zwarte scenario is dat carnaval afgelast wordt, omdat de overheidsregels dat niet toelaten. Laten we helder zijn: we respecteren uiteraard altijd het overheidsbeleid omtrent corona.

Raadpleging leden en nieuwe hoogheden

Eind dit jaar zullen we, in samenspraak met de nieuwe hoogheden en (commissie)leden, beslissen wat we gaan doen. We kijken niet naar wat niet mogelijk is, maar focussen ons op wat wél kan. We organiseren zoveel meer dan alleen feestavonden. Denk aan de carnavalsviering in de kerk, kindercarnaval met de jeugdhoogheden, bezoek ouderen, de carnavalsoptocht, gala’s, et cetera. Carnavalisten zijn creatieve mensen die ook, binnen de dan geldende regels, iets kunnen organiseren voor jong en oud.

Kortom: we wachten nog zo’n 4 à 5 maanden en komen dan met een beslissing op basis van de coronaregels die dan gelden. Blijf rustig én gezond.

Martijn ter Horst

President ’n Lesten Stuuver

BESTELLEN JUBILEUMBOEK (2e DRUK) KAN TOT 2 MAART 2020 !!

Bestel nu het jubileumboek: 55 jaar carnaval in Rossum!!

We overwegen een 2e druk van ons mooie jubileumboek. De limiet is minimaal 100 boeken. Het boek kan worden besteld via het formulier Jubileumboek op onze site.

Doe het snel want dan weten we hoeveel boeken we moeten laten drukken.

Wereldprestatie lopers tijdens recordpoging “longest distance danced in a conga line”

   

Zaterdag 22 februari 2020 heeft een groep van 12 lopers in het kader van het 55 jarig jubileum van ‘n Lesten Stuuver geprobeerd een nieuwe record voor het Guinness Book of Records neer te zetten. De officiële titel is  “longest distance danced in a conga line” wat inhoud dat ze op de maat van de muziek met een bepaald pasje een zo groot mogelijke afstand moeten afleggen in polonaise vorm. Het officiële record staat nu nog op 18,224 km. Daarnaast is er nog een groep is Engeland wachtende op de toekenning van hun gelopen record van 22,4 Km.

Record gezet op precies  25 km

Rossum zal Rossum niet zijn dat er natuurlijk geprobeerd is om daar overheen te gaan.
Na het lopen van 100 rondes van 250 meter op het sportcomplex van v.v. RSC in iets meer dan 7 uur (incl. pauzes) stond de teller precies op een trotse 25 km. Een geweldige prestatie door een enthousiaste groep die zich niet door de harde wind en een bui regen van de wijs liet brengen. Binnenkort wordt al het bewijsmateriaal opgestuurd en daarna is het 12 weken wachten op antwoord of het record wordt toegekend.

 

De trotse lopers:
Achterste rij vlnr: Mayra Westerhof, Jet Nolten, Lotte Horsthuis, Eva Weusthof, Marc Smellink, Anouk Wienk en Thomas Weusthof.
Voorste rij vlnr: Sophie Kokhuis, Rowel Hesselink, Jorien Nolten, Anne Olde Hanter en Marel Scholten. 

Gedicht van dorpsdichter Peter Weusthof over jubileum

Dorpsdichter Peter Weusthof heeft een gedicht gemaakt van 55 ‘coupletten’. Een prachtige ode aan het jubileum van ‘n Lesten Stuuver.

Bekijk het hier. Carla Scholten Linde heeft er een prachtige opmaak van gemaakt met foto’s.

Oefenen voor recordpoging Guinness Book of Records

Zaterdag 22 februari 2020 gaat een groep van 12 lopers een poging doen om het record van de langste polonaise afstand lopen te verbeteren. Het huidige record staat op 18,2 km en daar willen ze ruimschoots overheen. Zaterdag 8 februari werd er al druk geoefend om goed voor de dag te komen. Ze zullen 22 februari starten om klokslag 7.00 uur op het kunstgrasveld van v.v. RSC in Rossum (Ov).

 

Earestuuver voor Tonny Braakhuis

Manusje-van-alles Tonny Braakhuis ontvangt Earestuuver

Tonny Braakhuis ontvangt dit jaar de Earestuuver. Deze onderscheiding wordt elk jaar uitgereikt door carnavalsvereniging ’n Lesten Stuuver aan een persoon die zich langdurig vrijwillig heeft ingezet voor de Rossumse gemeenschap. Dat Tonny dit eremetaal dik verdiend heeft tonen de statistieken wel aan. Maar liefst 35 jaar is hij actief lid van ’n Lesten Stuuver. Bij het Oranje Comité Rossum verricht hij al 25 jaar diverse hand-en-spandiensten. Verder is hij zo’n 25 jaar betrokken bij de ‘Groep van 70’. Deze groep is elk jaar verantwoordelijk voor het innen van donaties ten behoeve van Kerkbalans. En oud-prins Tonny doet nog veel meer. Wat hieronder staat is een bloemlezing.

Nog steeds actief

In 2014 werd Tonny al benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau vanwege zijn tomeloze inzet voor Rossum, Volthe en Lemselo. Geen reden voor hem om op zijn lauweren te rusten. Integendeel. Hij deed er nog een schepje bovenop en is voor vele organisaties in het dorp een duizendpoot en niemand doet tevergeefs een beroep op hem. Niet alleen het aantal jaren dat Tonny zich vrijwillig inzet voor de parochie is reden om hem de Earestuuver te geven. Ongekend hoeveel taken Tonny uitvoerde en nog steeds uitvoert bij de verschillende verenigingen.

Lees verder onder de foto.
Tonny Braakhuis

Tonny Braakhuis ontvangt dit jaar de Earestuuver.

Sinds 1985 zit Braakhuis in de raad van elf van ’n Lesten Stuuver. In 1994 was hij hoogheid. Van 1995 tot en met 2005 was hij Vorst en dus verantwoordelijk voor de organisatie van de raad van elf. Tevens was hij prinsbegeleider en regelde alle zaken rondom de hoogheden. Van 2006 tot en met 2009 was hij president van ’n Lesten Stuuver en daarna nog enkele jaren penningmeester. Nog steeds is Braakhuis actief binnen de verschillende commissies van de vereniging, waaronder de jubileumcommissie.

Bij Oranje Comité Rossum is Tonny sinds 1995 betrokken. Inmiddels is hij 12 jaar vicevoorzitter van deze club. Braakhuis is binnen deze club medeverantwoordelijk voor de organisatie van vele activiteiten waaronder de festiviteiten tijdens Koningsdag. Daarnaast is hij direct betrokken bij de organisatie van de jaarlijkse kermis in het dorp.

Uitreiking van de 40e Earestuuver is zondag 16 februari vanaf 11.11 uur in cultuurhuis Rabo de CoCer. Daarvoor is de Carnavalsviering in de H. Plechelmuskerk vanaf 9.30 uur.

Jubileumparty Vaut Veezzt op 8 februari voor iedereen

Voor iedereen, lid of geen lid van ’n Lesten Stuuver, jong en oud, is er een geweldig jubileumfeest bij Hutten, zaterdag 8 februari vanaf 20.00 uur. Het wordt een spektakel wat nog nooit eerder is vertoond in ’t Görtnkeurndoarp. Speciaal hiervoor wordt de zaal van Hutten omgebouwd in het thema: vaut, vauter, vautzzt. Tijdens dit feest nemen we je mee, 55 jaar terug in de tijd: muziek uit de jaren 60 tot nu. Dus voor de ouderen onder ons is het ook heel geschikt… Er zijn verschillende LIVE optreden van lokale artiesten, kortom: door Rossum, voor Rossum!

Gratis

Het Vaute Veezzt is gratis te bezoeken, op 1 voorwaarde: je moet VAUT gekleed komen!!! Eerste live-act is al om 20.30 uur, dus kom op tijd. Oh ja, er is een prijs voor de meest VAUT-geklede feestganger!!

Recordpoging voor Guinness Book of World Records

De eerste stappen tijdens een oefen-avond.

Langste polonaise qua afstand lopen

In het kader van het jubileumjaar van ’n Lesten Stuuver gaan we een poging doen voor het Guinness Book of World Records. We willen het record van de langste polonaise in ‘conga line’ verbeteren. Dit houd in dat er met een groep van minimaal 10 personen een zo lang mogelijke afstand moet worden gelopen in polonaise op de maat van muziek en met een bepaald pasje. Het huidige record staat op 18,224 km en staat op naam van een groep uit Ipswich (Engeland). Deze groep kreeg het record vorig jaar april op naam.

Recordpoging officieel aangemeld

In juli 2019 hebben wij de recordpoging aangemeld bij Guinness World Records. In september 2019 kregen we de bevestiging dat de aanvraag is goedgekeurd. Daarna gingen we van start met de organisatie. We hebben een groep lopers bereid gevonden om het huidige record te verbeteren.

Achterste rij vlnr: Mayra Westerhof, Jet Nolten, Lotte Horsthuis, Eva Weusthof, Marc Smellink, Anouk Wienk en Thomas Weusthof.
Voorste rij vlnr: Sophie Kokhuis, Rowel Hesselink, Jorien Nolten, Anne Olde Hanter en Marel Scholten. 

Datum: zaterdagmorgen 22 februari 2020
Plaats: kunstgrasveld v.v. RSC
Aanvang: 7.00 uur

De planning is om de recordpoging te hebben volbracht voordat de optocht in Rossum begint. Daarom starten we om 7.00 uur ‘s morgens. De organisatie van deze recordpoging is in handen van Michel Letteboer, Rob Nolten, Tonny Braakhuis en Bertus Olde Hanter. Binnenkort meer nieuws over deze recordpoging en de enthousiaste groep lopers die nu al staan te trappelen van ongeduld !!