Pastor Zeinstra wint de OOCD Wisselbokaal

Pastor Zeinstra wint de OOCD (overleg orgaan carnavalsverenigingen Dinkelland) Wisselbokaal. Namens alle 14 carnavalsverenigingen in Dinkelland is hij verkozen tot dé vrijwilliger die zich langdurig heeft ingezet in deze gemeente.

IMG_0740 from Martijn ter Horst on Vimeo.

Sinds 1999 is pastoor Zeinstra (18-04-1942) actief in de geloofsgemeenschap van Rossum en daarbuiten. In 2010 werd hij pastor, omdat zeereerwaarde heer Reerink pastoor werd van Oldenzaal en de vier omliggende kerkdorpen.

Sleuteloverhandiging en sleuteldopen

Sinds 1999 is pastor Zeinstra actief betrokken bij het vrijwilligerswerk in Rossum en daarbuiten. Hij zet zich bijzonder in voor het carnaval. Elk jaar is hij aanwezig bij de sleuteloverhandiging in het gemeentehuis. Sindsdien heeft hij ook een sleutelpositie binnen de carnavalsverenigingen de Nettelkörnkes, de Knollentrekkers, de Buisman’Keals en ’n Lesten Stuuver, want na iedere sleuteloverhandiging wordt hij uitgenodigd voor het ‘Sleuteldopen’. Tijdens dit evenement worden de sleutels van de vier hoogheden van oud-gemeente Weerselo op ludieke wijze door de pastor gedoopt. Bijzonder is dat hij altijd op humoristische wijze het katholieke gedachtengoed onder de aandacht brengt tijdens dit feest.

18 jaar carnavalsmis

Vanaf 1999 verzorgt hij de carnavalsmis in Rossum en in andere kerkdorpen als men hem daarvoor vraagt. Pastor Zeinstra gaat altijd met de tijd mee en voor aanvang van de carnavalsmissen overlegt hij met diverse mensen en organisaties om de viering interessant te houden voor jong én oud.

Bezoek diverse gala’s en Noaberbal

Pastor Zeinstra is tevens een graag geziene gast tijdens de gala’s in de verschillende dorpen waar hij als voorganger optreedt. Hij gaat om alle uitnodigingen in. Hij mist nooit een gala. Daarnaast is hij vaste gast tijdens het Noaberbal.

Carnavalswagens dopen

In Rossum weet pastor Zeinstra de jeugd goed te betrekken bij het geloof. De predikant gaat altijd mee tijdens de ‘dweildag’ van ’n Lesten Stuuver. Tijdens deze dag bezoekt de carnavalsvereniging meerdere wagenbouwverenigingen, waaronder de Sjeesköttels en Keurnmaeiers uit Rossum. Steevast neemt pastor Zeinstra het woord. Op een leuke manier ‘doopt’ hij de carnavalswagens. Hij maakt handig gebruik van dit moment door dan alle jongeren uit te nodigen voor de caravalsmis. Dit werkt, want het is bijna een traditie geworden dat alle wagenbouwers verkleed naar de carnavalsmis komen. Let wel, het gaat dan om ruim 200 jongeren in de leeftijd van 15 tot ongeveer 30 jaar. Door de inzet van pastor Zeinstra voor dergelijke activiteiten heeft hij respect afgedwongen bij de jeugd. Als dank voor zijn inzet komt de jeugd naar de kerk (… met carnaval).

Alle jeugdhonken bezocht

Niet alleen met carnaval bezoekt de pastor de jeugd. Ook buiten dit ‘feest der zotten’ om. Bijvoorbeeld toen de kerk in Rossum 65 jaar bestond bezocht hij daarvoor alle jeugdhonken in Rossum én daarbuiten. Dit deed hij om in gesprek te komen met de jongeren en ze dan tegelijk uit te nodigen voor de jubileumviering.

Ontvangst Sinterklaas

Sinds zijn aanstelling als pastoor in Rossum treedt hij op als gastheer als Sinterklaas in het dorp komt. Hij ontvangt de Sinterklaas en neemt het woord om iedereen van harte welkom te heten en een fijne Sinterklaas te wensen.

Lourdes

Pastor Zeinstra heeft zich jaren ingezet, met andere vrijwilligers in omringende dorpen en Oldenzaal, om mensen te begeleiden tijdens de busreis naar bedevaartoord Lourdes.

Parochieverband WORDS

Binnen het parochieverband WORDS (Weerselo, Oldenzaal, Rossum, Deurningen en Saasveld) zet pastor Zeinstra zich bestuurlijk in.

Missionaris in Congo

Vanaf 1970 tot en met november 1999 was pastor Zeinstra missionaris in Afrika. ‘Mijn allergrootste wens’, aldus Zeinstra. Hij ging naar de missiepost Kyondo in de huidige republiek Congo. Hij heeft daar 20 jaar pastoraal- en ontwikkelingswerk gedaan.

Nu zet hij zich nog steeds in voor deze missiepost. Hij organiseert vele geldinzamelacties in de diverse dorpen in de gemeente Dinkelland en in Oldenzaal. Achter zijn woning heeft hij een grote moestuin met vele fruitbomen. Hij wekt bijvoorbeeld al zijn fruit in potten, om die dan weer te gaan verkopen. De opbrengst gaat naar ‘zijn’ missiepost.

Bovenstaande heeft de OOCD doen besluiten dat pastor Zeinstra deze vrijwilligersprijs in ontvangst mag nemen.